24-01-08

Kracht van de media: Bulgaria's abandoned children

De uitzending van de BBC reportage "Bulgaria's abandoned children" heeft iedereen geschokt, mij inclusief.  Als reactie gaan we hiervoor een hulp actie opzetten zodat we ons geweten kunnen sussen met geld te geven.
Eerst en vooral niets op tegen het is gewoon niet te aanvaarden dat er iemand zo moet leven. De verantwoordelijke moeten gestraft worden... ja juist gestraft want dit zijn misdaden tegen de mensheid.  Hierover is een mooi internationaal verdrag maar dit gebruiken we alleen maar bij oorlogs situaties. Wat is het wezenlijke verschil tussen een land waar misdaden tegen de mensheid plaatsvinden in oorlogstijd en een land waar deze zelfde daden plaats vinden waar er geen oorlog is?  Juist niets? De Bulgaarse regering heeft hier een pijnlijk grote verantwoordelijkheid. Bulgarije is een EU land en men zou kunnen verwachten dat onze unie toe zou zien zodat deze wan praktijken vookomen kunnen worden. Jammer maar helaas de EU heeft het blijkbaar niet gezien.

Mijn punt is meer dat dit geen los geval is, alleen omdat er een BBC journalist was en er een reportage van gemaakt heeft is dit wereld nieuws en gaan de geldkranen overal open.  Je hoeft je land/provincie/stad/dorp/gehucht niet uit of je kan deze toestanden ook vinden. In ons klein belgenlandje ... in ons rijke vlaanderen is er mega veel armoede... mensen die ook in mensonwaardige situaties leven. Mensen die door de mazen van ons fijn geweven sociaal net gevallen zijn. Mensen die met een paar euro per week moeten rondkomen, wonen in locaties die de naam huis/woning niet waardig zijn. Het enige verschil is dat we dit zelf niet willen zien. We zijn gevoelig voor spectaculaire beelden van het buitenland...  We sussen ons geweten met geld te geven aan wat goede doelen.   Maar de harde waarheid is dat we onze eigen arme nog niet kunnen onderhouden.

En wat met de mensen die in afrika wonen? Wel tja we hebben die beelden al zo veel keer gezien dat het bij veel mensen een gewoonwording is. Pas als er onrust in een afrikaanse regio uitbreekt dan reageren we nog soms. En het verr oosten?  De nieuwe economische tijgers ... daar mag het niet geweten van zijn... slechte PR dus geen camera's gewenst. China en de spelen? misdadig gewoon maar China is een economisch en militair sterk land dus daar zwijgen we ook maar over.

Mijn hele betoog is dat de media een macht heeft die blijkbaar geen grenzen heeft. In dit geval hebben ze hun macht positief gebruikt maar in meer dan vele gevallen is er geen media te bespeuren. Want de beelden zijn niet zo spectaculair en dus geen kijkcijfer kampioen en dus geen reportage en ook geen hulp.

 

15:19 Gepost door Kobe in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: leven |  Facebook |

Commentaren

Dát, beste man, is fel de waarheid!
En ja, waarom zou ik nu opeens wel iets storten voor een zaak, zoals er zo duizenden bestaan? Ik weet het niet. Het heeft me serieus aangegrepen, die reportage. Ook Afrika en al het ander leed laat me niet koud... maar daarvoor zijn er al organisaties op poten gesteld en rekeningen geopend. Anyway, ik probeer toch mijn steentje bij te dragen bij dit ene voorval, media of niet.
Lieve groetjes

Gepost door: Lentesneeuw | 24-01-08

De commentaren zijn gesloten.